Икономиката на България се крепи на 3,5 милиона души.Заетите в икономиката

...
Икономиката на България се крепи на 3,5 милиона души.Заетите в икономиката
Коментари Харесай

3,5 милиона българи произвеждат БВП

Икономиката на България се крепи на 3,5 милиона души.

Заетите в стопанската система и произвеждащи Брутен вътрешен продукт/БВП/ българи са 3.502 милиона, разгласи Националният статистически институт/НСИ/. Общият брой отработени часове годишно е над 5,668 милиарда.

Структурата на заетостта по стопански браншове през предходната година по отношение на 2021 година демонстрира нарастване на относителния дял в бранша на услугите и понижение на относителния дял в аграрния бранш.

На едно заето лице се падат 47,224 хиляди лв. от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки ангажиран основава приблизително 29,2 лв. Брутният вътрешен продукт за един отработен час.

През 2022 година брутната добавена стойност приблизително на един ангажиран се усилва действително с 2,2%, а на един отработен човекочас се усилва действително с 2,2%.

По предварителни данни за предходната година нивото на продуктивността на труда в индустриалния бранш е 49,124 хиляди лева брутна добавена стойност приблизително на един ангажиран при 29,6 лв. за един отработен човекочас.

В бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително над 41,535 хиляди лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се основават приблизително 25,2 лв. от настоящия размер на индикатора.

Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш – 13,323 хиляди лв. брутна добавена стойност на един ангажиран и 9,2 лв. за един отработен човекочас. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР